רישום סימני מסחר – למה זה כ"כ חשוב ואיך עושים את זה נכון?

ה- M  הגדולה של מקדונלדס,  ה"סווש"  של נייק,  הסלוגן האייקוני  Think Different  של Apple  והכיתוב המסולסל  של קוקה קולה.

איך קובעים שסימן גרפי או כיתוב מסוים שייכים, באופן בלעדי, לחברה ספציפית, ואיך מונעים מהמתחרים שלכם לעשות שימוש בלוגו או בשם, שכבר הפכו למזוהים עם השירותים והמוצרים של העסק שלכם?

עו"ד אריאל דובינסקי,  מומחה לקניין רוחני , נותן לנו את כל התשובות שחשוב לדעת על רישום סימני מסחר. 

סימן מסחר (סימן מסחרי) הוא סימן המכיל גרפיקה, טקסט או שילוב שלהם ומשמש חברות, עסקים ואנשים פרטיים לצורך סימול הסחורות והשירותים שהם מספקים, במטרה לגרום לציבור וללקוחות לקשר אותם למוניטין שלהם.

כאשר סימן מסחרי נרשם בפנקס סימני המסחר של רשם סימני המסחר, השימוש בו, ללא רשות, הינו אסור, ומהווה הפרה של חוקי הקניין הרוחני ופקודת סימני המסחר.

רשם סימני המסחר הינו בעל תפקיד המתמנה על ידי שר המשפטים, והוא עומד בראש  מחלקת סימני המסחר  השייכת לרשות הפטנטים. הרשם, שהינו עורך דין מוסמך, אחראי על ניהול פנקס סימני המסחר הרשומים בישראל, ובסמכותו לאשר או לדחות בקשות של רישום סימני מסחר, לדון בהתנגדויות לרישום, לדרוש שינויים והגבלות בנוסח בקשת הרישום, ולתקן בעצמו טעויות בנוסח הבקשה. 

רישום סימני מסחר מגן על הקניין הרוחני של הגוף הרושם אותו, מונע מהמתחרים של אותו גוף להשתמש בסימן לטובתם, ומעניק לבעל הסימן הגנה משפטית במידה ומישהו יפר את זכויותיו. סימן מסחרי הוא אחד הנכסים החשובים ביותר של החברה, והוא מאפשר לה לבדל את עצמה באופן בולט, למנף באופן משמעותי את המוצרים והשירותים שלה, ולהשיג יתרון על פני המתחרים שלה, בהשקעה כספית נמוכה יחסית.

על מנת לרשום סימן מסחרי יש להגיש בקשת רישום למחלקת סימני המסחר, אשר בודקת את כשירות הסימן על סמך מספר קריטריונים כדוגמת העדר סימנים דומים בפנקס הרשם, היעדר סימן גיאוגרפי או תיאורי האסורים לרישום ועוד. במידה ונמצא כי הסימן כשיר לרישום, הסימן עובר לשלב ההתנגדויות למשך שלושה חודשים להגשת התנגדויות לרישום הסימן. על המתנגדים לרישום הסימן להגיש למחלקת סימני המסחר ראיות לכך שהסימן אינו כשיר לרישום בשל סיבות כאלו ואחרות, לרבות דמיון לסימן מסחר שבבעלותם עד כדי חשש להטעיית הציבור. במידה ולא הועלו התנגדויות, או שעלה בידי מגיש הבקשה להדוף את ההליך ההתנגדות, הסימן נרשם בפנקס רשם סימני המסחר לתקופה של עשר שנים. בתום התקופה יש לחדש את הרישום. במקרים מסוימים, ניתן לבטל את רישומו של סימן מסחר, במידה והוכח שהרישום נעשה שלא בתום לב.

רישום סימני מסחר הוא טריטוריאלי, כלומר ספציפי ומוגבל למדינה, ולכן רישום סימן מסחר בארץ אינו מקנה הגנה במדינות נוספות. במידה ורוצים בכך, ניתן להגיש בקשה לרישום סימן המסחר במדינות נוספות. הליך רישום סימני מסחר לוקח כשנה, כשלעיתים ניתן לנקוט בהליך מזורז בו ניתן להשלים את הרישום תוך כשלושה חדשים.

רישום סימן מסחר הוא תהליך פשוט יחסית שאינו מצריך השקעה גדולה של משאבים. יחד עם זאת, חשוב מאוד לערוך את התהליך בצורה נבונה ומבוקרת, כיון שטעויות שייעשו בתחילת הדרך, בעת הגשת בקשת הרישום, עלולות להוביל להשלכות מרחיקות לכת על מידת ההגנה שהרישום יעניק בהמשך.

כך לדוגמה ישנן כמה נקודות שיש לשקול ביסודיות ולעומק לפני הגשת הבקשה: האם לרשום סימן מסחרי רק על הלוגו, גם על הטקסט, או על שניהם יחד, כיחידה אחת? האם לרשום את הלוגו רק בתצורת השחור - לבן או גם בתצורה הצבעונית? האם לרשום סימן מסחר רק לכיתוב בעברית או גם באנגלית? אילו סיווגי סחורות ושירותים כדאי ומותר לשייך לסימן המסחר? ובאילו מדינות, מעבר לישראל, כדאי לרשום את סימן המסחר?

לכל ההחלטות האלו יכולה להיות השפעה מכרעת על רמת ההגנה שתקבלו, ומנגד - על עלויות הרישום. לכן מומלץ להיעזר בעורך דין קניין רוחני מנוסה, שידע איך לנסח את בקשת הרישום באופן המיטבי עבור אופי הפעילות המסחרית שלכם, ובמידת הצורך - גם יענה באופן משכנע להתנגדויות שעלולות לסכן את השלמת הרישום. כמו כן, במקרים בהם ישנה דחיפות ברישום סימן המסחר, עורך הדין יוכל לייעץ לכם לגבי הצורך בהגשת בקשה בחינה מהירה במסגרת הליך הנקרא "בחינה על אתר", אשר מצמצם באופן ניכר את משך תהליך רישום הסימן.

במידה וגיליתם שמישהו העתיק את הלוגו שלכם או משתמש בסימן הדומה לו, ניתן להגיש תביעה בבית משפט אזרחי ולבקש צו מניעה שימנע את המשך השימוש המפר את זכויותיכם על סימן המסחר. בנוסף לכך, בית המשפט יכול להורות גם על השמדת המוצרים המפרים, וכן לפסוק לטובתכם פיצוי כספי על נזקים שנגרמו לכם בגין הפרת הזכויות.

במידה ונודע לכם כי גוף כלשהו הגיש בקשה לרישום סימן מסחרי הדומה לסימן שלכם, יש להגיש התנגדות במחלקת סימני המסחר של רשות הפטנטים.

כן, בתנאי שבעל סימן המסחר המקורי העביר אליו את הבעלות על סימן המסחר בישראל.

במידה וקיבלתם התראה על הפרת סימן מסחר מומלץ להיוועץ, ללא דיחוי, עם עורך דין המתמחה בקניין רוחני, אשר יבחן את נסיבות המקרה וימליץ לכם כיצד לנהוג.

משרד עורכי דין אריאל דובינסקי, עו"ד קניין רוחני, מתמחה בתחום הקניין הרוחני והוא נמנה כיום על עשרת המשרדים המובילים בישראל בתחום. למשרד הישגים יוצאי דופן בהגנה וברישום זכויות קניין רוחני, ובין לקוחותיו, בעבר ובהווה, מאות בעלי מותגים בינלאומיים ומקומיים. בתחום סימני המסחר המשרד עוסק הן בהליכי רישום סימני מסחר והן בהתדיינות משפטית (ליטיגציה) בסוגיות של הפרת קניין רוחני לרבות גניבות, העתקות וזיופים. תחום נוסף בו המשרד עוסק הינו השבת שמות דומיינים מסחריים אשר התפנו ו"נחטפו" מבעליהם המקוריים, לצורך סחיטה או צבירת מוניטין על ידי הטעיה. פעילות זו נעשית מול איגוד האינטרנט הישראלי והעולמי.

צוות המשרד עובד באופן קבוע עם יחידות הקניין הרוחני של משטרת ישראל, ועם רשויות המכס ומרצה באופן קבוע בהשתלמויות השנתיות של הנהלת המכס. חברי הצוות מרבים להשתתף בכנסים בינלאומיים ולקשור קשרי עבודה עם משרדי עורכי דין מובילים מחו"ל, לצורך שיתוף פעולה בייצוג של יצואנים ישראליים, ומותגים בינלאומיים הפעילים בשוק הישראלי.

עו"ד אריאל דובינסקי, מייסד המשרד, מכהן כיו"ר ועדת קניין רוחני של מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין, מרצה באופן קבוע בכנסים מקצועיים בארץ ובחו"ל, משמש כמנטור בתוכנית המצטיינים של ביה"ס למשפטים במרכז הבין תחומי בהרצליה, ומרכז את השתתפות נציגי בית הספר, במשפט המבויים בקניין הרוחני שעתיד להתקיים בחורף 2021 באוקספורד, אנגליה.