עורך דין עסקים משפחתיים

ייעוץ משפטי לעסקים משפחתיים וניהול סכסוכים בעסקים משפחתיים

רוצים לבצע העברה בין דורית ?

יש לכם מגוון נכסים וזכויות ואתם רוצים להעבירם לדור הבא בצורה אחראית?

רוצים להעביר את העסק המשפחתי לדור הבא ?

יש לכם עסק משפחתי ונקלעתם לסכסוך בו ?

מיטל זהר

לוגו

נעים מאוד, שמי מיטל זהר ואני בעלת משרד עו"ד בתל אביב (ואני עו"ד המתמחה בייעוץ משפטי לעסקים משפחתיים). אני מלווה בעלי ומנהלי עסקים משפחתיים בכל הנושאים המסחריים של העסק וכן בכל הנושאים המשפטיים הנובעים מכך שהעסק משפחתי – חלוקת מניות בעסק משפחתי והסדרת ניהול החברה, העברה בין דורית, אפוטרופסות לנושאי משרה, אישור עסקאות בחברות משפחתיות, מניעת סכסוך בעסק משפחתי וניהול משבר בעסק משפחתי, ייצוג בסכסוכים בעסק משפחתי, מלחמות שליטה ירושה וניהול עזבון, ניהול עסקים שהתקבלו בירושה.

מיטל זהר - עורכת דין לעסקים משפחתיים

נעים מאוד, שמי מיטל זהר ואני בעלת משרד עו"ד בתל אביב (ואני עו"ד המתמחה בייעוץ משפטי לעסקים משפחתיים). אני מלווה בעלי ומנהלי עסקים משפחתיים בכל הנושאים המסחריים של העסק וכן בכל הנושאים המשפטיים הנובעים מכך שהעסק משפחתי – חלוקת מניות בעסק משפחתי והסדרת ניהול החברה, העברה בין דורית, אפוטרופסות לנושאי משרה, אישור עסקאות בחברות משפחתיות, מניעת סכסוך בעסק משפחתי וניהול משבר בעסק משפחתי, ייצוג בסכסוכים בעסק משפחתי, מלחמות שליטה ירושה וניהול עזבון, ניהול עסקים שהתקבלו בירושה.

העברה בין דורית
הכוללת עסק משפחתי

ייצוג בסכסוך
שמקורו בעסקים משפחתיים
( ליטגציה )

ליווי משפטי שוטף
בכל התחומים המסחריים

ניהול עזבון
ובפרט עסקים משפחתיים
שהתקבלו בעזבון

ייעוץ משפטי מקצועי ואמין בלווי אישי לאורך שנים על ידי עו"ד המלווה את העסק ואת המשפחה באופן צמוד, בזמינות גבוהה ובראייה מיטבית למשפחה ולעסק כמקשה אחת - והכל באמינות ונאמנות

עורך דין עסק משפחתי

עסק משפחתי

עסק משפחתי הוא עסק בו יש מספר יש משקל לקרבה המשפחתי בין בעלי המניות הדירקטורים, מנהלים או העובדים. במקרה הקלסי מדובר בעסק שהקים אב או הורים וילדיהם או חלק מהם עובדים בעסק המשפחתי או מנהלים אותו. במקרים רבים מדובר בשני אחים או בזוג נשוי שהקימו עסק יחדיו.

בכל מקרה – מדובר בעסק בו בני משפחה מחזיקים בהון של העסק המשפחתי, מנהלים אותו ועובדים בו בדרך מסוימת.

העסקים המשפחתיים מתמודדים עם כל הנושאים המשפטיים המסחריים השוטפים של העסק (כמו כל עסק כמו סכסוכים עסקיים, סכסוכים בעסקים משפחתיים, הפרות הסכמי ספק-לקוח, אי הסכמות בין בעלי עסקים ויזמים, מחלוקות בין בעלי מניות, סכסוכים בין חברות לנותני שירותים, גופים מוסדיים (כמו רשויות מקומיות וכו') ובנקים ובנוסף, יש להם התמודדות נוספת הנובעת מקשרי המשפחה בתוך העסק כמו ; מי מנהל את העסק ומה סמכויות כל אחד מבני המשפחה, הגדרות תפקידים ומשכורות. שאלות אלו משמעותיות יותר כאשר מבצעים "העברה בין דורית" לעסק – זאת אומרת מעבירים את העסק לדור הבא ועל דור המייסדים לקבל את ההחלטה באיזה אופן תבוצע חלוקת המניות ומי יקבל את ניהולו של העסק – התנהלות מהותית וכלכלית בעלת שיקולים רבים אשר בהן גם מעורבים ענייני ירושה בכללם.


עו"ד מומחה בעסקים משפחתיים הוא בעל הידע המסחרי – לתת ייעוץ בכל התחומים של העסק וכן בתחום המשפחתי ובקיא בדקויות ניהול העסק על ידי בני משפחה על כל ההשלכות המשפטיות שבדבר. מעו"ד המלווה עסקים משפחתיים נדרשת רמה מאוד גבוהה של אמינות ונאמנות קודם כל כלפי העסק וטובתו הכללית, וכן זמינות גבוהה, ליווי אישי לאורך זמן, דיסקרטיות, הכרת העסק היטב כמו גם את כלל המשפחה וכל הנוגעים בדבר (גם אלו שאינם עובדים בעסק על מנת להבין את המצב המשפחתי) ואת כל נכסי המשפחה ( על מנת להבין את המצב בכללותו) וכמובן היכולת להגיע לפתרונות משפטיים אשר ימשיכו את קיומו המיטבי והמסחרי של העסק תוך שמירה על התא המשפחתי.

רגישות, הקשבה והבנה.


  • ייעוץ משפטי שוטף לעסק ברובד המסחרי.
  • פתרונות למניעת סכסוכים שעלולים להוביל לקרע משפחתי או חוסר יכולת לנהל את העסק (או לנהל אותו כראוי) למרבה הצער סכסוכי משפחות עלולים להוביל להריסת אימפריות מסחריות ממש.
  • התמודדות עם סכסוכים הנובעים מהיות העסק משפחתי / סכסוכי שליטה בין בני משפחה.
  • הסכמים משפטיים המותאמים לעסק – אמנות משפחתיות בעסק, חלוקת תפקידים, חלוקת מניות ניהול ומניות רגילות, משכורות וגמולים לבני המשפחה, מינוי מנהל מבני המשפחה ובמקרה הצורך השמת מנכל חיצוני.
  • העברה בין דורית של עסק – חלוקת מניות לבני המשפחה של "הדור הבא" – אם יש צורך במניות ניהול ובניות רגילות, מי ינהל את העסק, התייחסות לעסק כחלק מכלל הנכסים המשפחתיים (ביחס לירושה). במקרה זה יש לעגן את ההחלטות במערכת הסכמים אשר תהיה מאוד ברורה, תתייחס לכלל הנכסים של המשפחה ולכלל ההביטים של העסק כך שלא יהיו נושאים פתוחים ללא תשובה (אשר יותירו מקום לאי הבנה וחלילה לסכסוכים) וכן שתחייב את הדור הבא על כלל ההשלכות של הנכסים. את ההעברה הבין דורית ניתן לעשות ואף מומלץ לקיים כאשר העסק פעיל ומנוהל עם הדור המייסד - כך ההנחיות תהיינה בהירות בעוד הדור המייסד קיים כדי להבהיר מה כוונתו והעסק יכול להיות מנוהל (עד 120) תחת פיקוח / בקרה ובכל מקרה בשליטתו – כך שהדברים יהיו בהירים ויימנו עימותים רבים. יחד עם זאת דורות המייסדים לרוב חוששים לביצוע המעבר בעודם בחיים ( או מתן הנחיות) ולכן ניתן לבצע את ההעברה הבין דורית גם כהנחייה במסגרת מחייבים לרבות צוואה שתבוצע לאחר 120 כך שההעברה הבין דורית תחייב את הדור הבא.
  • סכסוכים משפחתיים בעסק – למרבה הצער עסקים משפחתיים ועימם עימו סכסוכים רבויי אמוציות בשל הקשר המשפחתי וההון הכרוך בניהול העסק ובבעלותו בו. לא אחת שומעים על אימפריות מסחריות שנקלעות לקשיים (עדי כדי חוסר יכולת לפעול בעסק ואפילו קריסתו) על רקע סכסוכים משפחתיים – מיותרים אשר גוזלים כסף רב תעצומות נפש ונזק. המשרד מנסה לפתור את הסכסוך ולהימנע ממצב של תקיעות בעסק והריסתו בדרכים של הסכמות והבנות והסדרת המצב וככל הנדרש מייצג בתביעות של שליטות , מניות, צווי מניעה, אפוטרופסות , וכו'.
  • קבלת עסק משפחתי בירושה - לעיתים רבות בני זוג ממלאים צוואה לפיה הנכסים עוברים בת הזוג או לילדים ונכסי המנוח כוללים עסק חי ופעיל. לא תמיד קיים בן משפחה שמכיר את העסק ואם מכיר - שיכול לנהל את העסק. במקרה זה יש צורך ללמוד אודות העסק כל נכסיו רווחיו וההתחייבויותיו ולהציגם בפני היורשים על מנת שיוכלו לקבל החלטה מושכלת כיצד לנהוג בעסק . במקרה הצורך המשרד מסייע בניהול העסק באמצעות מנהל חיצוני או מבצע את מכירת העסק לצד ג'.


העברה בין דורית היא העברת נכסים וזכויות מהורים לילדיהם.

בעוד שהמחשבה הרווחת היא שצוואה היא ההסכם והכלי המשפטי היחידי שבאמצעותו מעבירים זכויות בין הורים וילדים, הרי שבפועל ישנם הסכמים ומנגנונים משפטיים שונים לקיים העברה בין ואין הכרח לקיים את ההעברה רק למוות.

כך לדוגמא אפשר לחתום על הסכמי מתנה (גם מותנים), להקים קרנות נאמנות הקדש בצוואה, לתכנן הסתלקות מירושה, להעביר מניות בחברה למנות דירקטורים ומנהלים, לערוך הסכמים בין יורשים וכן לקיים מנגנונים של קבלת החלטות מראש כמו ייפוי כח מתמשך וכן הנחיות לפי חוק החולה הנוטה למות ועוד.

כך, העברה בין דורית היא למעשה תהליך של ייעוץ וליוויי משפטי לבחינת העברת כלל הזכויות והנכסים מההורים לילדים באופן המיטבי, ותוך שקילת כלל השיקולים והפרמטרים הכרוכים בהעברה..

במסגרת התהליך – בוחנים את כלל נכסי ההורים (ניתן לקיים הערכת שווי במקרה הצורך) בוחנים את רצון ההורים ביחס לנכסים את הצרכים שלהם בעניין הנכסים והתלות שלהם בהכסים, את הפירות שנושאים הנכסים, את עסקי המשפחה – ובוחנים מהי הדרך הטובה והמטיבה ביותר לקיים את ההעברה. בין היתר נכנסים עולים שיקולים של מיסוי, צרכי הילדים, צרכי ההורים לקיום בשנים הקרובות, יכולות (ורצון) ניהול של העסקים ועוד.

התהליך אולי מעט יותר "ארוך" מכתיבת צוואה אבל בהחלט משמעותי יותר ונכון יותר למשפחה בכללה ובפרט למשפחות בעלות עסקים, מרובות נכסים, זכויות והשקעות.

כך לדוגמא, משפחות בהם הילדים כבר עובדים בעסק יכולות להעביר את זכויות הניהול לדור הבא תוך שהם בוחנים את ניהול העסק בעודם בחיים ויכולים להמשיך לבחון את המצב (וכמובן להימנע ממחלוקות עתידיות בין יורשים). כמו כן משפחות שרוצות להעביר לילידם או לחלקם בחייהם תוך "איזון" משאבים שניתנו לילדים – יכולות לתת נכסים או זכויות במתנה ולהבדיל אותם מהצוואה.

כלים משפטיים חדשים יחסית הם אלו אשר נוגעים לתקופה בה חלילה ההורים או אחד מהם מצוי במצב של העדר כושר משפטי (לדוגמא דמנציה או מחלה קשה שבעקבותה הוא מחוסר הכרה) ) והוא מבקש להשאיר הנחיות לגבי רכושו, בריאותו וכן תנאים אישיים שהוא מבקש לפעול לפיהם עם קרות אירוע. אלו הם ייפוי כח מתמשך והנחיות לפי חוק החולה הנוטה למות.

קצת מצחיק אבל המונח "העברה בין דורית" הוא מונח מתחום הסוציולוגייה שמייחס אמנם להעברה מהורים לילדיהם – אבל לא של נכסים כי אם תכונות ודפוסי התנהגות.

ואולי לא סתם "שאבו" עורכי הדין והמשפטנים דווקא את המונח הזה. מניסיוני, תהליך ההעברה הגם שעיקרו חומרי נוגע בכל הנקודות של המשפחה. כל גם העברת הנכסים כוללת בתוכה את כל המערכת הטעונה הזאת של המשפחה - תחושות כלפי הילדים, בדיקת יכולות מקצועיות וכלכליות של הילדים, ושל הילדים – מה מרומם במשפחה, איך התייחסו אליהם והאם הם חשים מועדפים או מקופחים, יחסים בין אחרים, מטענים ומשקעים, התחשבנות של מה נתנו לכל אחד, תחושות של העדפות קיפוח או אהדה מצד האחים שהביאה ל כמו ושליטה גם באחים וגם אהדת אחים רצון לעזור להשוות לסייע לתמוך באחר אהבה והדדיות - כל אחד והמשפחה שלו.

את כל המורכבות הזאת המשפטית והמשפחתית - צריך לאסוף ולהתאים למעבירים בעלי הנכסים הזכויות ( מה שאנחנו מכירים המורישים). בראייה כללית ומטיבה מתוך הייחודיות והמורכבות של המשפחה ורצון המעבירים לדור הבא. אין שום דרך "נכונה" או לא נכונה". יש מה שנכון למשפחה שלכם, מה שנכון לכם - מסקנה אליה מגיעים לאחר הבנה מעמיקה של האפשרויות העומדו בפניכם ולאחר בדיקה לעיתים גם בתחומים נוספים כמו מיסוי, הערכות שווי, וייעוץ משפטי יכולות ניהול במקרה של עסק משפחתי, ואף התחשבות ברצון הילדים.

התהליך הזה גורם להשלמה עם ההעברה הבין דורית שמבצעים ויכול למנוע סכסוכים ממש מיותרים בין הילדים והנכדים.

ליוויתי עשרות משפחות בתהליכים שונים של העברה בין דורית בעיקר משפחות בעלות עסקים משפחתיים, נכסים וזכויות שונות ומגוונות - בין בתהליכים מודעים ומתוכננים מראש לביצוע העברה בין דורית ובין בסכסוכים קשים ומרים בעניינים של כספי ונכסי בן משפחה ומלחמות מי זכאי להם.

יש לי היכולת למצות את העיקר, להבין את רצון המעבירים, טובת המשפחה בכללה והפרטים בה וטובתם העסקים המשפחתיים (שהם במקרים רבים מקור פרנסה למשפחה כולה) אני מאמינה בכל ליבי שמשפחות צריכות ויכולות לקיים העברה בין דורית מבלי להגיע לבתי משפט ועושה כמיטב יכולתי כדי להימנע מסכסוכים במשפחה. אני מאמינה שעם ייעוץ ניהול והכוונה נכונה - אפשר להימנע ( לפחות) מ 80% מהמחלוקות. יחד עם זאת נסיון החיים וניסיוני המשפטי מראים - כי ישנם מצבים בהם חייבים לנהל הליכים משפטיים ואף מיידים וחמורים כדי להגן מפני בן משפחה שאיבד את הדרך וכדי להגן על נכסי ההורים רצונם בחופשי וחופש הפעולה שלהם.


כעורכת דין המתמחה בעסקים משפחתיים יש לי ידע בתחום המסחרי וכן בתחומי בכל תחומי המשפחה הקשורים בניהול העסק המשפחתי. אני בקיאה בכל המשמעויות וההשלכות המשפטיות של ניהול העסק על ידי בני משפחה.

לצד הידע הרב בשני תחומי המשפט, המשיקים בעסק המשפחתי - נדרשת ממני נאמנות לטובתם הכללית והמיטבית של העסק והמשפחה כמקשה אחת והיכולת למצוא פתרונות משפטיים שימשיכו את הצלחת העסק תוך שמירה על התא המשפחתי יציב.

אני פועלת ברגישות גדולה עם המון הקשבה לרצון בעלי העסק. אחרי לימוד מעמיק ויסודי של העסק ושל המשפחה וכל הקשורים בהם. מקדישה הרבה מאוד זמן ותשומת לב לפרטים, מתעמקת בחומר , שואלת את כל השאלות ולא מפספסת אף פיסת מידע.

מלווה את בעלי העסק באופן אישי לאורך זמן רב ובזמינות מליאה על מנת לפתור את המצב במהירות המירבית ולטובת העסק והמשפחה לפני הכל.

לאחר שלמדתי את העסק והמצב המשפטי על בוריו אני מתכננת ומגבשת אסטרטגיה משפטית אפקטיבית, תוך שאני צופה פני עתיד ולוקחת בחשבון את מירב התרחישים האפשריים.

מאחר וההליכים המשפטיים עלולים להתמשך פעמים רבות על פני שנים ארוכות, במקרים מסוימים עדיף למצוא את הדרך היעילה והפתרון היצירתי שיאפשרו לסיים את המחלוקת במגעים מחוץ לכותלי בית המשפט, זאת בכדי לחסוך ללקוחות שלי כסף וזמן ולמנוע ממי שלחוץ מההליך, את ההמתנה לפסק דין, המועקה מעצם הצורך בהופעה בפני שופט וחקירה על ידי עורכי הדין של הצד השני. אך במקרים בהם אני רואה שאין סיכוי להגיע לתוצאות מספיק טובות, מחוץ לכותלי בית המשפט או במידה ומיצינו את כל ההליכים הטרום משפטיים ולא הגענו להסכמות שטובות עבור הלקוח שלי, אני תמיד מוכנה עם תוכנית פעולה לניהול התדיינות משפטית.

כשאני מגיעה לפתרוןאני מאוד ממוקדת מטרה ויש לי את הביטחון לעמוד מול לחצי השופט, ונציג הצד השני, והיכולת להגיב במהירות לשינויים ומידע חדש ובלתי צפוי שמתגלה לעיתים רק בזמן אמת.

אני מאמינה שכעורכת דין המלווה עסקים משפחתיים אני חייבת לדעת ליצור תקשורת מעולה עם בעלי העסק, לרצונו שלו למרקם העדין של המשפחה להבין את העסק היטב וכם את הקשים במשפחה את היכולות את העבר ... להקשיב גם למה שלא נאמר במילים, להתחמק ממלכודות שטמן הצד השני, לחוש מתי נכון להתעקש ומתי להגיע להסכמות לטובת העסק שבדרך כלל הפך להיות המשפחה עצמה.


במשך השנים ליווה משרדי עשרות משפחות שלהן עסקים משפחתיים ; החל מהעברה בין דורית מוסדרת ושיטתית בליווי המייסדים בסוגי עסקים שונים ולמשפחות שונות דרך גישורים, מו"מ והסכמים – להשלטת סדר בעסקים משפחתיים וכלה ממאבקים רווי אמוציות בבתי משפט או בית הדין לענייני משפחה, מאבקי שליטה בחברות, צווים ושנים כלפי העסק המשפחתי, סכסוכי ירושה, "קדם עזבון", קיפוח זכויות מיעוט ועוד.

כך לדוגמה ייצגנו אח שתבע תמורה על מכירת מניות לאחיו, שנפטר בינתיים, ולמרות שלא היה שום תיעוד כתוב להסכם ביניהם, ועיזבון האח, כולו, חולק ליורשיו כבר לפני כ-7 שנים, הצלחנו להביא לכך שהיורשים שלמו לאח, אותו ייצגנו, את המגיע לו.

תיק אחר שמשרדנו ליוו לאחרונה, עסק בחברה משפחתית בה התעוררה מחלוקת בין האחים לגבי ניהולה, לאחר שהאב נפטר מבלי להסדיר את העניין באמצעות צוואה, מסמך או ברישום ברשם החברות. לאחר שהתחקינו אחר פעילותה העסקית של החברה בעשר השנים האחרונות, אספנו והצגנו מסמכים ותצהירים רבים של בעלי תפקידים, ובעזרתם הצלחנו להוכיח שבהתנהגותו לאורך השנים, האב נתן לבנו, הלכה למעשה, ייפוי כוח בלתי חוזר לניהול.

נעים מאוד שוב, שמי מיטל זהר אני עורכת דין המתמחה בעסקים משפחתיים. בוגרת תואר ראשון במשפטים מהאוניברסיטה העברית, מתמחה במשפט מסחרי ובליטיגציה, ובעלת ניסיון רב בייצוג עסקים וחברות מתחומי המסחר, התעשייה, השירות והייצור ובעיקר עסקים משפחתיים מול ערכאות ובהליכי בוררות וגישור.

כשבעלי עסקים פונים אלי הם מודאגים ומוטרדים מאוד בין אם זה בגלל שהם לא יודעים איל להעביר את העסק לדור הבא. יש להם חוסר נוחות להתמודד עם ההנחיות שהם רוצים להשאיר ובין אם בגלל שסכסוך משפחתי מאיב על העסק מאיים עליו ואפילו משתק אותו לחלוטין.

הם מתוחים מעצם המעמס בו העסק והמשפחה - כל מפעל חייהם מצויים בחוסר יציבות ובחוסר בהירות והעתיד לא נודע ועלול להיות רווי סכסוכים ואמוציות הם חוששים מפני הרס התא המשפחתי בעקבות החלטות שלהם או סכסוכים וגם הרס מפעל חייהם –הוא העסק המשפחתי עליו עמלו כל חייהם והוא מקור רכושם נכסיהם ופרנסתם – גם העתידית.

לכן, בשלב הראשון, הדבר שהכי חשוב לי הוא להסביר את הסיטואציה, כפי שהיא בראייה "משפטית" - כפי שאני רואה, מתוך ניסיוני, ללא משוא פנים וללא הבטחות שווא - מהן האפשרויות העומדות בפניכם ומהם הסיכויים המוערכים לקבל את מה שאתם רוצים / מגיע לכם, . ומכאן, אני מגבשת אסטרטגיית פעולה וטקטיקה ויוצאת בנחישות לדרך שתוביל לפתרון מיטבי הן עבור המשפחה והן עבור העסק להמשך קיומו של העסק כעסק מצליח עם הובלה וניהול נכון - תוך חלוקת הבעלות באופן ראוי שלא ייפגע בדור הבא או יביא לפערים שיובילו לסכסוכים.

במינימום זמן, הוצאות, הליכים ואי נעימות – עד כמה שניתן בתוך הסיטואציה הנתונה.

אם אתם זקוקים לשירותי עורך דין משפחה לצורך העברה בין דורית או לצורך פתרון סכסוך מסחרי או עסקי, משרדינו צבר הצלחות רבות בהסדרת עסקים משפחתיים והצלת עסקים משפחתיים מקריסה